スポンサーサイト

 --,-- --:--
上記の広告は1ヶ月以上更新のないブログに表示されています。
新しい記事を書く事で広告が消せます。

Unriped Plum:外郎 青梅

 27,2016 06:11


和菓子の先生からお誘いを頂いて、約一年ぶりに和菓子クラスに参加。
顔なじみの友達も参加していた。
残念ながら、前回の柏餅クラスは参加できなかったけど、
今回は今の時期にぴったりなテーマ、青梅。
刻んだ梅酒の梅の実を混ぜた外郎生地で、黄身餡を包んだお菓子、青梅を作った。
なんだかずんぐりした梅になってしまったけれど。青梅言うか、青い桃。
もっと梅の画像を下調べしておけばよかった。

お皿はアラビアのルスカ。茶托に使っているのも、ルスカのデミタスカップのソーサー。
今の時期の新茶と一緒に。

These are Japanese traditional confectionery Uiro, I made them look like unripe green plums.
Uiro is a steamed cake made from rice flour, sugar and another types of starch.
It has a chewy texture, similar to rice cake mochi, and it is subtly sweetened.
Flavours include azuki bean paste, green tea (matcha), yuzu citrus, strawberry and chestnut for example.
It can be purchased in traditional Japanese confectionery shops throughout Japan。

I tinted Uiro in pale green and mixed finely chopped plum, which is by-product of plum wine.
Yellow centre is called kimi-an, made from boiled egg yolk and sweet white been paste.

関連記事

Latest Posts

上記広告は1ヶ月以上更新のないブログに表示されています。新しい記事を書くことで広告を消せます。